Se operan Parken tillsammans med Malmö operas vänner torsdagen deb 17 maj

Datum: 
05/02/2018

Operan Parken från 1992 är löst baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm. Fruktbarhetsgudarna Oberon och Titania anländer till en park i en modern storstad för att åter lära de stressade nutidsmänniskorna att njuta av erotik, sensualitet och poesi. Operan är skriven av Hans Gefors, som är en av Sveriges mest framstående operatonsättare och Botho Strauss, Tysklands främsta moderna dramatiker.

Lustspelets blandning av klassisk mytologi och engelsk folklore blir här en tragikomisk historia om vår själsligt och sinnligt omintetgjorda samtid. Shakespeare var inte pryd

när det gällde mänskligt beteende. Det kan man inte heller säga om Strauss. Librettot är tillspetsat, som Strauss skriver i pjäsens förord är rollfigurerna och handlingen »ockuperade och förflyttade, uttagna och utlurade ur Shakespeares atmosfär«.

Strauss flyttade historien från en skog vid Athen till en park i en modern storstad. Hit anländer fruktbarhetsgudarna Oberon och Titania från en avlägsen planet. Gudaparet vill ge människorna erotisk njutning, sensualitet och poesi och samtidigt fira sitt silverbröllop. Dagens frustrerade par i yngre medelåldern (Shakespeares antika ungdomar) inser dock inte Eros makt utan skriker högt när det hemlösa kungaparet blottar sig. Oberon tar hjälp av Cyprian (Shakespeares Puck), en konstnär som täljer kärleksamuletter.

Men hjälper verkligen magi i vår hektiska och kärleksbefriade värld?

Medverkande:

Oberon: Eric Greene

Titania: Hege Gustava Tjønn

Gemensamt besök för Vänföreningens medlemmar torsdagen den 17 maj kl 19.00.

Introduktion kl 18.00 i övre foajén.